csillag Főiskola csillag Gimnázium és Kollégium csillag Könyvtár
Intézmény és szervezet
Oktatási egységek
Képzések
Felvételi tájékoztató
Tudomány
Hallgatóknak
Neptun
Pályázatok
Nyári Kurzusok
Hírek
Galéria
Média
Jegyvásárlás
Honlaptérkép
 
FELHASZNÁLÓNÉV (E-MAIL CÍM)

JELSZÓ

Belépés Regisztráció
Tehetségpont

Hírek Régi
A műsor címe Táncvarázs, avagy Show Time.

A Magyar Táncművészeti Főiskola Táncos és próbavezető szakos hallgatói 2016. április 15-én (pénteken) 19 órai, április 16-án (szombaton) 18 órai kezdettel bemutató előadásokat tartanak az MTF Ifj. Nagy Zoltán színháztermében. (1145 Budapest, Columbus u. 87-89.)

Az előadásokon a TÉP moderntánc, társastánc, színházi tánc és a divattánc specializációk hallgatói lépnek színpadra egy színes, változatos műsorban, melyben részben saját koreográfiáikat adják elő.

A műsor címe Táncvarázs, avagy Show Time.

Jegyvásárlás itt.

Egy mutatás, egy tudás!

Május 23-án a táncművész szak néptáncos hallgatói adnak kétrészes, változatos műsort a Főiskola háziszínpadán. A programban a magyar néptáncok élőzenei kísérettel jelennek meg, de láthatunk majd kortárs koreográfiákat is.Vendégelőadók a Főiskola színpadán

Május 27-én a Kinestio Dance koreográfus-táncos páros mutatja be új produkcióját az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben. A Col Legno zenéjére készülő „Életem szerelmei” c. előadásról bővebb tájékoztatást itt olvashat, jegyek pedig itt válthatók.


Zsinórban nyerik a nemzetközi díjakat a növendékeink

Három európai város (Bécs, Berlin, Bari) nemzetközi versenyén is rendre taroltak a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói az utóbbi hetekben. Részvételüket a Nemzeti Tehetségprogram és az NKA is támogatta.
Az olaszországi Bariban március végén megrendezett négynapos Nemzetközi Balett és Kortárstánc Versenyen nemcsak jelentős sikereket értek el a főiskola hallgatói, hanem az indulók egyenletesen magas színvonalú teljesítménye elismeréseként az MTF megkapta a verseny névadója, Domenico Modugno különdíját is, amit Szakály György rektor vett át a helyszínen. A nyolcfős csapatból Kiss Réka ( VIII.évf.) a klasszikus balett kategóriában első helyezést ért el, a modern tánc szakos Rácz Réka és Golubkovics Gergely ( III.évf.) kategóriájuk harmadik helyét szerezték meg. A főiskola többi versenyzője: Kovács Réka (III. évf.) és Topolánszky Vince (IV. évf.) a klasszikus balett kategóriában az első tízben zárta a versenyt.
Szintén nyolc fővel képviseltette magát a főiskola a VIBE - Vienna International Ballet Experience elnevezésű nemzetközi versenyen Bécsben, ahol heten jutottak be a döntőbe a múlt héten. Ennek jelentőségét az adja, hogy a legjobbak közé kategóriánként mindössze hat-nyolc versenyzőt válogattak be. A Barival egy időben zajló rendezvényen két 2.díj, egy 3. díj, és hét döntős produkció volt a mérleg. Kovács Kristóf (VIII.) 2.díjat, Takamori Miyu (VII.) 3. díjat kapott a professzionális iskolák mezőnyében. Kovács Kristóf - Verbőczi Noémi (VIII.) 2. díjat kapott a kettősök kategóriájában.
Ezt megelőzően kategória győztesek lettek a főiskola néptáncszakos hallgatói a Tanzolymp Berlin 2016. Nemzetközi Táncfesztiválon. A neves rendezvényen, amelyen négy korcsoportban versenyeznek az állami hivatásos iskolák, valamint a nem profi, magániskolák, a néptánc-tradicionális karaktertánc kategóriában idén nem osztottak ki első helyet így az MTF IV. évfolyamos tanulói (Kele Kristóf, Östör Ákos, Opiczer Márton, Sáfrán Balázs, Szabó Zsombor) a második helyezéssel a legjobbak voltak az indulók között.
Az év eddigi három hónapjában a Nemzeti Tehetségprogramnak és az NKA-nak köszönhetően a főiskola a korábbiakhoz képes jóval több nemzetközi rendezvényen tudta képviseltetni magát és ezeken mindig az élvonalban végeztek a hallgatók. Februárban második helyezést ért el Szilvási Anna és Lukács Levente a lengyelországi Bytomban megrendezett 9. Nemzetközi Ifjúsági Koreográfus Versenyen. Ugyanitt Farkas Gergő Dávid harmadik díjat kapott. Az év elején pedig Bounakova Kristina és Verbőczi Noémi jutott be a 2016-os 44. Prix de Lausanne patinás nemzetközi balettverseny középdöntőjébe.
A nemzetközi sikereket elért produkciókat és hallgatókat legközelebb a főiskola Nyílt Napján tekinthetik meg az érdeklődők április 22-23-án, valamint a Táncvilágnapi Gálán a Müpában.


Bécsi siker

A Főiskola nyolc növendéke-hallgatója vett részt a "VIBE (Vienna International Ballet Experience)" elnevezésű nemzetközi versenyen a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, és közülük heten jutottak be a döntőbe.

Március 24-én hirdetett eredményt a nemzetközi zsűri: Kovács Kristóf VIII. évfolyamos és II.díjat, Takamori Miyu VII. évfolyamos hallgatónk III. díjat kapott a professzionális iskolák növendékei körében. A Kovács Kristóf - Verbőczi Noémi (VIII. évf.) alkotta kettős szintén II. díjas lett a duók között.

A versenyen a balettművész szakról a díjazottak mellett a kislétszámú döntőbe jutott Horányi Eszter és Bounakova Krisztina, akik mindketten VII. évfolyamosok. Nagy Gvendolin még csak a II. évfolyam növendéke - a háziversenyen nyújtott szép teljesítménye alapján kapott külföldi megmutatkozási lehetősége.
A modern szakirányt a III. évfolyamos Lőrincz Emma - Farkas Gergő Dávid páros képviselte; ők ugyancsak döntőbe jutottak.

A felkészülésben Macher Szilárd, Molnár Márta, Szakály György és Dorkó Edina és balettmesterek segítették a hallgatókat; közülük Molnár Márta utazott a csoporttal az osztrák fővárosba. A két kettős pedig a koreográfusok Andrea Merlo (Verbőczi N. - Kovács K.) ill. Kulcsár Noémi (Lőrincz E. - Farkas G.D.) irányításával készült fel a sikeres szereplésre.

Valamennyiüknek gratulálunk!


Gratulálunk!

Áder János köztársasági elnök megbízásából 2016. március 11-én Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban.
A haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Solymosi Zoltán Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa, valamint Metzger Márta Liszt Ferenc-díjas táncművész, kiváló és érdemes művész, a Magyar Állami Operaház próbavezető balettmestere.
Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Kékesi Mária Liszt Ferenc-díjas táncművész, kiváló és érdemes művész.
Magas színvonalú munkája és példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Turzóné Lábadi Gizella, a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnázium és Kollégium nevelőtanárának.
Kitüntetésükhöz gratulálunk!


Gálaest március 23-án a MÜPA-ban

A jövő csillagai, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei-hallgatói a Nemzeti Táncszínház rendezésében gálaesten lépnek a közönség elé a Fesztivál Színházban.
A háziversenyen díjazott egyéni, csoportos és koreográfus műsorszámai mellett most a hazai közönség is láthatja több nemzetközi verseny MTF-s résztvevőit is: a Nemzeti Tehetség Program (EMMI) és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az elmúlt két hónapban Lausanne-ban, Bytomban, Bariban és Bécsben vettek ��" vagy vesznek részt épp’ ezekben a napokban ��" diákjaink.
A műsortervet itt találja. Jegyek már csak korlátozott számban kaphatók a Nemzeti Táncszínház honlapján, valamint a Főiskolán a gyermekfelügyelőknél (273 3430 / 131-es mellék).


Siker Bariban

A március 18-21. között, az olaszországi Bariban zajló Nemzetközi Balett és Kortárstánc Versenyen szép sikereket értek el versenyzőink: Kiss Réka VIII. évfolyamos hallgatónk klasszikus balett kategóriában I. helyezett lett, míg III. évfolyamos moderntánc hallgatóink, Rácz Réka és Golubkovics Gergely kategóriájuk III. helyét szerezték meg. A Főiskola többi versenyzője: Kovács Réka (III. évf.) és Topolánszky Vince (IV. évf.) a klasszikus balett kategóriában ez első tízben zárta a versenyt, de sikeresen helyt állt a megmérettetésben Fülöp Anna (III. évf.), Lengyel Dorottya (II. évf.) és Sántha Szilveszter Mátyás (VIII. évf.) is.

Versenyzőink egyenletesen magas színvonalú teljesítménye elismeréseként a Magyar Táncművészeti Főiskola kapta a verseny névadójáról, a Domenico Modugnóról elnevezett díjat.

Gratulálunk versenyzőinknek és felkészítő mestereiknek, Szakály Györgynek, Volf Katalinnak, Macher Szilárdnak, Murányi Juditnak és Oláh Csillának, valamint Kulcsár Noéminek és Grecsó Zoltánnak!

Köszönjük a támogatást a Nemzeti Tehetség Programnak, amely lehetővé tette, hogy Főiskolánk ilyen nagy létszámban képviseltesse magát a versenyen.


Nyílt Napok a Táncművészképző Intézetben

2016. április 22-23.
Budapest, XIV. kerület Columbus utca 87-89.
 
Az érdeklődők 2016. április 22-én, pénteken 13.40-16.40-ig és április 23-án, szombaton 8.00-11.00-ig ismerkedhetnek a Főiskolán folyó művészképzéssel. Az óralátogatásokat egy-egy előadás követi a háziszínpadon pénteken 17 órakor ill. szombaton 11.15-kor. Az előadás műsorát ide kattintva megtekintheti. A változtatás jogát fenn tartjuk.
Az óralátogatás ingyenes, de az előadások csak jeggyel látogathatók. A jegyeket a gyerekfelügyelőknél és az interneten tudják előre megváltani ide kattintva; az előadás előtt általában már csak korlátozott számban kaphatók.
 
A Nyílt Napok alkalmával szabad, amit máskor sohasem… ki-ki bekukkanthat a balett-termekbe, az órákra, próbákra, láthatja, hogyan készülnek hivatásukra a jövő Diótörő-hercegei, Giselle-jei, a bámulatos teherbírású néptáncosok, vagy éppen a kísérletező kedvű moderntáncosok.


Mi a modern, mi a kortárs (tánc)?

Áprilisban fiataloknak szánt, kb. egy óra időtartamú, Dr. Lőrinc Katalin által szerkesztett ismeretterjesztő előadással várjuk az érdeklődőket - elsősorban a 12 évesnél idősebbeket.
A III. éves moderntánc szakirány hallgatói adnak képet a moderntánc fejlődéséről  a klasszikus balett hagyományoktól kezdve a kortárs táncig.
 
Tervezett előadások, melyeket az érdeklődéstől függően tartunk meg :

Április 8., péntek 10:30
Április 9., szombat 11:00


Ezúttal a III. éves moderntánc szakirány hallgatói ��" ált. 17-19 évesek ��" mutatkoznak be egy átfogó program keretében, ahol moderátor közreműködésével kaphatunk képet a moderntánc fejlődéséről. Kiindulva a klasszikus balett hagyományoktól (a „mihez képest” miatt)  megismerkedhetünk a 19-20. századforduló meghatárzó alakjaival: Isadora Duncan-nel (természetesség helye a művészetben; új női társadalmi szerep), Martha Graham-mel (pszichológia; távol-keleti hatások: jóga, harcművészetek) és José Limón-nal (az organikus lendület, a gravitáció természetessége beépül a hivatásos technikákba). Újabb állomás a mozgás és önkifejezés tudományos megközelítése, ami Rudolf Laban nevéhez fűződik, valamint a tér és idő ��" a színház hagyományos keretein túlmutató ��" megközelítése Merce Cunningham-nél és a kontakt tánc (ahol már minden improvizált, a mozdulatelemek is). Említést teszünk a táncszínház létrejöttéről (Pina Bausch és Mats Ek munkásságán keresztül, majd eljutunk a kortárs táncszínpadokig, ahol már minden összeér, integrálódik a balett, az utcai-/sporttáncok, a harcművészeti elemek, beszéd, ének, néptánc, show-elemek. Végül a konklúzió: a teljes kortárs/balett fúzió.Újabb doktori cím

Bólya Anna Mária, az Elméleti Tanszék adjunktusa, 2016. február 25-én „summa cum laude” minősítéssel védte meg „Tánc a macedón szakrális hagyományban” című doktori (PhD) értekezését a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Néprajz Tanszékén.


Háziverseny eredmény

Az ünnepélyes díjkiosztás március 23-án lesz a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban.
Az eredmények itt megtekinthetőek.

A felvételeket Apai Márton készítette:


Megalakult a Konzisztórium

A Magyar Táncművészeti Főiskola Konzisztóriuma 2016. február 19-én tartotta alakuló ülését. A Konzisztórium valamennyi tagja támogatásával a testület az elnöki feladatok ellátásával Bán Teodóra táncművészt, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ & Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjét és művészeti vezetőjét bízta meg. A Konzisztórium következő ülésének legfontosabb napirendje a főiskola Intézményfejlesztési Tervének megvitatása lesz.


Néptáncosaink sikere a berlini Táncolimpián

A 2016. február 18-22. között zajló berlini Táncolimpián 2. helyezést nyertek néptánc-tradicionális karaktertánc kategóriában főiskolánk IV. évfolyamos néptáncos hallgatói: Kele Kristóf, Östör Ákos, Opiczer Márton, Sáfrán Balázs, Szabó Zsombor. A megmérettetésen Appelshoffer János: Legények és Bognár József: Kockázatok és mellékhatások c. koreográfiájával indultak hallgatóink. 
A „legények” a verseny legjobb indulóival együtt 2016. február 22-én a Theater des Westens-ben egy rangos gálán szélesebb közönség előtt is bemutathatták versenyszámaikat.
Ezúton gratulálunk hallgatóinknak és felkészítő mestereiknek, Hortobágyi Gyöngyvérnek valamint Appelshoffer Jánosnak, aki a helyszínen is segítette versenyzőinket.
Köszönetet mondunk a Nemzeti Tehetség Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, melyek lehetővé tették versenyzőink illetve felkészítő mesterük kiutazását.


Levizsgáztak!

Hétfő délelőtt sikeres termi képesítő vizsgát tett a táncművész szak klasszikus balett specializációján az idei két végzős évfolyam.
A 9 fiú és a 9 lány a magyar balettművészet nagyjai előtt adott számot a 9 év alatt összegyűjtött tudásáról.
A vizsgabizottság elnöke Solymosi Tamás volt, tagjai Barna Mónika, Bombicz Barbara, Csillag Pál, Dózsa Imre, Molnár Márta, Hágai Katalin, Metzger Márta, Kiss János, Lőrinc Katalin, Macher Szilárd, Orosz Adél, Reich Margit, Sebestény Katalin, Szőnyi Nóra voltak.A Magyar Táncművészeti Főiskola konzisztóriuma

2016. február 10-én ünnepélyes keretek között átadták a felsőoktatási intézmények konzisztóriumi tagjainak megbízólevelét. Az újonnan megalakuló testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, beszámoló a vagyongazdálkodási terv elfogadásához. Az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is a szenátus hozza meg, de akkor kerülhet elé egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént.
A konzisztórium tagja a rektor és a kancellár, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A testületekbe a felsőoktatási intézményt fontosnak tartó, de a saját területükön kiváló munkát végző szakemberek kerülhettek. A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket. 
Főiskolánk konzisztóriumi tagjai: Bán Teodóra ügyvezető, ifj. Harangozó Gyula művészeti igazgató és �"kovács Szilveszter főigazgató. Megbízásukhoz gratulálunk, és sikeres munkát kívánunk!

Bán Teodóra
A Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett klasszikus balettművész diplomát. 1972 és 1996 között a Magyar Állami Operaház magántáncosa. 1991 és 2002 között alapítója, tulajdonosa és ügyvezetője a VIP. Arts. Management Kft.-nek. 2002-től a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft., valamint 2013-tól a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.Számos művészeti és kulturális esemény, fesztivál, vásár szervezése köthető nevéhez, mint például a Budapesti Nyári, Őszi, Téli és Tavaszi Fesztiválok, Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupák.

1991-től folyamatosan vesz részt opera produkciók létrehozásában, mint például a Szöktetés a szerájból, a Figaró házassága, a Rigoletto vagy az Aida, Bánk bán és a Carmina Burana.

Mindemellett gyermek és ifjúsági, művészeti pályázatok kiírásában, lebonyolításában vesz részt.

Harangozó Gyula
A Magyar Állami Balettintézetben érettségizett, majd a Moszkvai Balettakadémián diplomázott. 1976-tól a Magyar Állami Operaház tagja, 1977-től címzetes magántáncosa, 1978 és 1985 között magántáncosa. 1981 és 1991 között a Bécsi Állami Operaház első szólótáncosa, illetve 1981 és 1989 között a Bajor Állami Operaház állandó vendég szólótáncosa. Vendégszerepelt továbbá a Metropolitan Operaházban, Londonban, Párizsban, Zürichben, Madridban, Mexikóvárosban, Lausanne-ban, Berlinben, stb.2000-ben a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjével tüntették ki, 2004-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett, majd 2005-ben megválasztották A halhatatlanok társulatának örökös tagjává. 

2010-ben Osztrák Érdemkereszt a Tudományért és Művészetért elismerésben részesült. 2012-ben Kossuth-díjat kapott. 

Számos előadást koreografált, köztük Csajkovszkij Diótörőjét, Delibes Coppelia vagy Kocsák Tibor Hófehérke és a hét törpe c. műveit.

1995 és 2005 között a Magyar Nemzeti Balett igazgatója volt, majd 2005 és 2010 között a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét, valamint Balettiskoláját igazgatta. 

2013 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója.


�"kovács Szilveszter
A győri Zeneművészeti Főiskolán diplomázott magánének tanárként, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián operaénekes, énekművész és magánének művésztanár diplomákat szerzett. 1991-től itthon és külföldön egyaránt fellépett, majd 1996-tól a Budapesti Kamaraopera, 1997-től a Nemzeti Filharmónia szólistája. Operákat is rendezett, többek között Pergolesitől Az úrhatnám szolgáló vagy Mozarttól A színigazgató. 


Tanított a győri Zeneművészeti Főiskolán, a budapesti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában, az Aranytíz Musical stúdióban, valamint a váci konzervatóriumban és a szigetszentmiklósi zeneiskolában is. A Marton-, Armel-, Simándy-, Gregor-versenyek zsűri tagja, illetve elnöke. 2001-től dolgozik az Operában, először az Erkel Színház vezetőjeként, majd kommunikációs igazgatóként. 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd 2012-től megbízott főigazgatója volt. 2013-ban kapta meg ötéves főigazgatói kinevezését

Cikkeket, kritikákat és könyveket jelentet meg. Rádió- és televízió műsorok vezetésével is foglalkozik.

Artisjus-, Mikszáth Kálmán-, Szervátiusz Jenő-, Kiss Ernő- és Pro Urbe-díjas, 2014-ben Ybl-emlékplakettet kapott.


Vizlendvai Áron Billy Elliot címszerepében!

Az MTF másodéves növendéke lesz az Operaház nyári produkciójának, a "Billy Elliot-a musical" című világhírű darabnak az egyik címszereplője. Az alkotók és a stáb hivatalos bemutatkozása kedden lesz. Rajta kívül még 3 MTF-es növendék játszik majd a műben: Borka Dávid, Lukács Olivér Patrik, Kamarás Zalán.
Mindannyian Csillag Pál mester II. évfolyamos osztályának növendékei. A sokfordulós megmérettetés utolsó vizsgája szerdán volt, 10 fiú jutott el idáig és a rendező (Szirtes Tamás) mindegyikükre számít a későbbiekben.
A Billy Elliot budapesti bemutatója előreláthatóan július 29-én lesz az Erkel Színházban.
Bytomban Szilvási Anna 2. díjat, Farkas Gergő Dávid 3. díjat kapott

Szilvási Anna mellett a versenyen kívül közreműködött Lukács Levente.
 
A táncművész-növendékek számára rendezett koreográfus-verse­nyre idén a Modern évfolyam hallgatói utazhattak el az NKA támogatásának köszönhetően.
A lengyelországi rendezvényre Kulcsár Noémi mesternő kísérte el a fellépőket. A díj részeként valamennyiüket visszahívták további fellépésekre Bytomba és Varsóba.Néptáncosaink díjai

Egerben került megrendezésre 2016. január 22-23. között a IX. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny, amelyen az MTF növendékei kiváló eredménnyel szerepeltek: Varga Ákos (NT. I. évf.) a döntőbe jutott, míg Gyetvai Júlia „Aranygyöngyös táncos” címet nyert Sáfrán Balázs (mindketten NT. IV. évf.) közreműködésével .
 
Gratulálunk!HANGOK ÉS MOZDULATOK

az MTF modern tánc művészhallgatóinak térspecifikus előadása a Műcsarnokban
 
Korszakalkotó tánctörténeti eseményeket idéznek fel 2016. január 21-én a Műcsarnokban a Nicolas Schöffer Retrospektív kiállítás Schöffer Napján. 
A múltszázad közepén született kinetikus szobrászati stílus magyar származású atyja, Schöffer egyik leghíresebb performanszában Maurice Béjart-ral, a táncművészet megújítójával, és a főleg zajokra épülő elektro - akusztikus zeneszerzővel Pierre Henry-val készített különleges előadást.
Ezt a korszaknyitó összművészeti improvizációs eseményt elevenítik fel 16 órakor a Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc szakos hallgatói Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár vezetésével. 
A nézők előtti improvizációban a táncosok reflektálnak a kiállított Schöffer- konstrukciók változására Baráth P. Bálint zongoraművész közreműködésével. Kedves Felvételizők!

Szeretettel ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe a Magyar Táncművészeti Főiskola által meghirdetett 2016 szeptemberében induló alap- és mesterképzéseket.

Továbbá felhívjuk kedves figyelmüket, hogy Táncos- és próbavezető alapszakunkat a 2016/2017-es tanévben a budapesti képzési helyen kívül Nyíregyházán is indítjuk.

Bővebb információ a felvételiről a Főiskola honlapján Felvételi tájékoztató cím alatt található: 


Az elektronikus jelentkezés és a dokumentumok elektronikus beküldésének határideje: 2016. február 15.Ifj. Nagy Zoltán emlékest

A Magyar Táncművészeti Főiskola jótékonysági gálaestet rendez az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány javára a művész születésnapjára emlékezve. Az előadást 2016. február 19-én tartjuk a Főiskola színháztermében 18 órakor.
Jegyek 2.500,- Ft-os egységáron a Főiskola honlapján, illetve a helyszínen vásárolhatók.

 

A Gála műsora:

I. rész
Minkus - Petipa: Paquita - Polonéz (II. - IV. évf.)
Hertel - Petipa: A rosszul őrzöttt lány - női var. (Dobra J. -I. évf.)
Csajkovszkij - Ivanov: A hattyúk tava - II. felvonás var. (Horányi E.)
Minkus - Petipa: A bajadér - négy kislány (Doriti K., Maczó E., Nagy N., Csutak Cs. -IV. évf.)
Gounod - Seregi: Faust - Walpurgis éj - Két núbiai (Novák B., Guti G. - IX. és VIII. évf.)
Navarrete - Kulcsár: Négy évszak - Ősz pas de deux (R. Cutts-Varga M. - IX. évf.)
Delibes - Alonso: Coppélia - Swanilda var. (Takamori M. - VII. évf.)
Delibes - Harangozó: Coppélia - �"rakeringő (V. évf.)
Rachmaninov-Messzerer: Tavaszi áradás (Sánta E. - Márton R. J. - IX. évf.)
Minkus - Petipa: A bajadér - Gamzatti var. (Verbőczi N. - VIII. évf.)
Nielsen-Graham : Acts of light (Modern III. évf.)
Három a tánc (Vizeli Dániel-Keszthelyi Zsófia, Péntek Dominik-Palánki Réka, Patócs Donát-Szilágyi Zita - Néptánc IV. évf.)
Hardimann - Barna Mónika: Capone (VI. L évf.)
Webber - Seregi: Macskák - részlet (Bakó Máté és Madách Musical Tánciskola növendékei)

II. rész
Czerny - Lander: Etűdök - részlet (Kozmér A. - Oláh Z. - m.v.; Verbőczi N., Kiss R. Guti G. - VIII. évf.)
Grieg - Szitt: Arab tánc (Joó L. N., Porfireanu D., Hegyes L., Kovácsevics H., Incze K., Szelényi D., Nagy F., Szűcs Sz., Mészáros F. - VI. és V. évf.)
Glazunov - Petipa: Rajmonda - Női var. (K. M. Humphrey -VIII. évf.)
Sztravinszkij - Wherlock: Tavaszünnep (Verbőczi N. - VIII. évf.)
Moszkovszkij - Vajnonen: Keringő (Guti G. - Lőcsei B. - VIII. és IX. évf.)
Pugni - Petipa: Satanella - női var. (Takamori M. - VII. évf.)
Montázs - Farkas: Ladies and gentleman (Farkas G. D. - Modern III. évf.)
Mendelssohn-Seregi: Szentivánéji álom kettős (Kiss R. - Somai V. - VIII. évf.)
Csajkovszkij - Petipa: Csipkerózsika - Orgonatündér var. (Bounakova K. - VII. évf.)
Montázs - Velekei: A terem - szóló (Daichi Uematsu m.v. (Győri Balett) )
Saint-Saens - Maged Mohamed: A hattyú (Modern III. évf.)


Végzős balettművész-hallgatók bemutatója

Február 6-án, szombaton 9.30-tól nézhetik meg az érdeklődők a végzős (IX. szakmai évfolyamba járó) hallgatók termi képesítővizsgájának bemutatóját.
A balettórákat (mesterek: Tatjana Vdovicseva és Szakály György) követően az emelés (mester: Keveházi Gábor) és a moderntánc (mester: Kulcsár Noémi) bemutatóit láthatják a Főiskola Ifj. Nagy Zoltán Színháztermében: XIV.ker. Columbus utca 87. Jegyek 1000 forintos egységáron a honlapunkon keresztül.Gratulálunk

Macher Szilárd a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában 2015. december 21-én summa cum laude minősítéssel védte meg disszertációját, melynek témája: A balett formanyelvének változásai a XX- XXI. században- szintézisteremtés a színpadon és a balettoktatásban

A bizottság:
Elnök: Hegedűs D. Géza
Opponensek: Dr. Bolvári-Takács Gábor és Dr. Győrei Zsolt
Bizottsági tagok: Dr. Lőrinc Katalin és Dr. Karsai György
Témavezető: Huszti Péter

 


Születésnapi köszöntés

December 15-én töltötte be 60. életévét Szakály György Kossuth-díjas kiváló művész, Főiskolánk rektora. Ez alkalomból kollégái, tanítványai, tisztelői köszöntötték a Főiskola színháztermében.Szakály György Nyíregyházán született 1955-ben. 1967 és 1976 között a Balettintézet növendéke volt, majd egy éves ösztöndíjat nyert a leningrádi Vaganova Balettiskolába, ahol G.N. Seljutskij, Sergejev és Eifman balettmesterektől tanult. 1977-ben a Magyar Állami Operaház alkalmazta kartáncosként, de hamarosan már számos darabban táncolt fontos szólószerepet. 1979-ben magántáncosnak nevezték ki. Szakmai pályafutása során számtalan főszerepet táncolt el, repertoárja minden stílust felölel a klasszikustól a modernen át egészen a musicalig. Főbb szerepei között találhatjuk Albertet a Giselle c. darabból, Siegfried herceget A hattyúk tavából, a Diótörőt vagy Othellot, ugyanakkor minden valószínűséggel ő táncolta a Mandarint a legtöbb koreográfiában A csodálatos mandarinból. Mindeközben rendszeresen vendégszerepelt a Düsseldorfi Operaházban, a Bonni Operaházban, illetve a Dortmundi Operaház állandó tagja volt 1987-től 1990-ig. A balettszínpadon való megjelenés mellett Szakály György sikerrel vállalt fel egyéb, a szakmájához kötődő feladatokat is: 1992-től 1995-ig a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének művészeti igazgatójaként dolgozott, 1993-1995 között főiskolai adjunktusként tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, és a Magyar Fesztivál-balett vezető balettmestere volt. Mindemellett láthattuk prózai, musical- és filmszerepekben is, és alakította például Mephistophelest a Macskák előadásain. Művészi karrierjét gazdagítja továbbá három egyfelvonásos balett koreográfia: A faun halála, az Évszakok, és a Ha eljönnek az angyalok, valamint a West Side Story, A dzsungel könyve, A három testőr és számos egyéb musical, operett, és televízió műsor, amelyhez szintén ő tervezett koreográfiát. 2007-ben tért vissza a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol 2008-ban egyetemi tanári címet kapott, és a Főiskola művészeti és képzési rektorhelyettese lett. 2010-2011-ben megbízott rektorként, 2011 júniusától rektorként irányítja a Főiskolát.
Még egyszer gratulálunk a jeles évfordulóhoz!

 


Gundel Művészeti Díjas Kele Kristóf, az MTF néptáncművész szakos hallgatója

A Szinetár Miklós elnök, valamint Kiss János (a Győri Balett igazgatója), és Solymosi Tamás (a Magyar Nemzeti Balett igazgatója) alkotta zsűri döntése értelmében a 2015. évi Gundel-díj táncművészeti kategóriájának nyertese Kele Kristóf a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc BA II. éves hallgatója. 
Kristóf eddigi kiemelkedő szóló teljesítményének köszönhetően nyerte el a táncművészeti szakmai kuratórium elismerését. Az előzetes megtekintésen Marossárpataki verbunkot táncolt, mellyel a békéscsabai Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Országos Szólótáncversenyen az Aranysarkantyús táncos címet kapta. 
Kele Kristóf 1997-ben született, és a mindössze 809 főt számláló határhoz közeli zalai Bázakerettyéről érkezett a főiskola néptáncos évfolyamába 2012-ben, ahol mesterei Béres Anikó, �"nodi Béla, Hortobágyi Gyöngyvér, Végső Miklós, és Brieber János. Jelenleg a szakmai IV. évfolyamban (BA II. évf.) tanul. 2014-ben a lengyelországi Bytomban az ifjúsági koreográfus-versenyen Kiss Norbert és Horváth József évfolyamtársaival együtt a “Várakozás” című számukkal II. díjat nyertek. Ezt követően meghívást kaptak a Kortárs Koreográfusok XV. Jubileumi Gálaestjére, amit a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány rendezett.

A Gundel művészeti díjat Láng György, a Gundel Étterem tulajdonosa, és Pálmai Tamás, a Magma XXI. Kft ügyvezetője, mint magánemberek alapították 2000 tavaszán. Az elismerés értékét az adja, hogy a fiatal magyar művészek legkiválóbbjai kapják meg, célja a pályakezdő tehetséges művészek karrierjének segítése. 

 


Balett - turné Komárom-Esztergom megyében a négy évszak jegyében

10 napos észak- dunántúli turnéra indultak a Magyar Táncművészeti Főiskola felsőbb évfolyamai (VII-IX. évfolyam) november 9-én a filharmónia őszi koncertsorozatának részeként, amelynek keretében 11 előadást tartanak a megye nagyvárosainak iskoláiban, közművelődési intézményeiben.
Mintegy negyven hallgató közreműködésével a négy évszak színei elevenednek meg a színpadokon klasszikus balett művek és újrakoreografált darabokon keresztül. A nézők részleteket láthatnak egyebek mellett a Csipkerózsika, A hattyúk tava című balettekből, és szerepelnek a programban olyan a kedvelt szólók és kettősök is, mint a Hattyú halála, a Tavaszi áradás, Alonso Carmen szólója.
A Magyar Táncművészeti Főiskola minden évben kiemelt eseménynek tekinti a hagyományos őszi országjáró turnét, amelynek célja a zene és a táncművészet, a klasszikus balett megismertetése és megszerettetése a fiatalabb korosztállyal.
A koncertek egy-egy témakör köré épülnek, idén az évszakok elevenednek meg az egyes állomásokon: Tata, Kisbér, Tatabánya, Esztergom, Oroszlány, Nagyigmánd, Komárom, Dorog, Bicske.

 


Prix de Lausanne továbbjutók

A Magyar Táncművészeti Főiskola két hallgatója, a 16 éves Bounakova Krisztina és a 18 éves Verbőczi Noémi Zita is bejutott a fiatal balettművészek egyik legrangosabb nemzetközi versenyeként számon tartott Prix de Lausanne Nemzetközi Balettverseny középdöntőjébe.  A döntőt Svájcban, Lausanne-ban tartják 2016. január 31-től 2016. február 7-ig. Hallgatóinknak és felkészítőiknek, Fodorné Molnár Márta és Gyarmati Zsófia mesternőknek gratulálunk, és további eredményes felkészülést kívánunk.

A felkészülést és a kiutazást a Nemzeti Tehetség Program NTP-NTV-P-15 sz. pályázata támogatja.


   


Tánc és társadalom

V. Nemzetközi Tánctudományi Konferencia a Magyar Táncművészeti Főiskolán
A konferencia programja letölthető itt.
Rendező: a Magyar Táncművészeti Főiskola Elméleti Tanszéke, valamint Pedagógiai és Pszichológiai Tanszéke, együttműködve az MTA Tánctudományi Munkabizottságával és a MTF OTKA-kutatócsoporttal
Budapest, 2015. november 13-14. (péntek-szombat)
Budapest, XIV. Columbus u. 87-89.


Három új címzetes főiskolai tanár

A Szenátus szeptemberi ülésén három kiváló művész munkásságát és a Főiskolával való kapcsolatát ismerte el „Címzetes Főiskolai Tanár” címmel. 
Az erről szóló okleveleket Harangozó Gyula, Juronics Tamás és Zsuráfszky Zoltán az október 21-i előadás során vette át. Mindhárom Kossuth-díjas művész egykor intézményünk növendéke volt. 
Ma is figyelemmel kísérik és segítik munkánkat, koreográfiáikat több alkalommal táncolhatták hallgatóink, a végzett hdiákok egy része az általuk vezetett együttesekhez szerződött.

   


Megkaptuk az akkreditációs oklevelet

Október 21-én, a Várkert Bazárban tartott előadásunkon adta át Kutnyánszky Csaba, a MAB Művészeti Bizottság elnöke az MTF akkreditációs oklevelét Szakály Györgynek, az intézmény rektorának. Az oklevél tanúsítja, hogy a Főiskola képzési és kutatási tevékenysége megfelel a felsőoktatásra vonatkozó hazai és nemzetközi elvárásoknak.

Nyílt napok a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetben

2015. november 11-12.
1075 Budapest, Kazinczy u. 42-46.
 
Az itt letölthető órarend alapján várjuk szeretettel az érdeklődőket.


Sikerrel zárult az akkreditációs eljárás

A 2014/2015-ös tanévben a (MAB) - 2000 és 2010 után - harmadszor végzett átfogó intézményakkreditációt a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 
A MAB Látogató Bizottsága 2015. március 10-én találkozott Főiskolánk képviselőivel. Az akkreditációs folyamat sikerrel zárult. 


Az MTF intézményakkreditációs vizsgálata eredményeként a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2015. szeptember 25-én megállapította, hogy a főiskola megfelel a törvény szellemében az akkreditáció feltételének tekintett minőségi elvárásoknak, valamint a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjeinek (ESG). Az akkreditáció 2020. december 31-ig hatályos, 2017 szeptemberében induló követő (monitor) vizsgálat közbeiktatásával. A jelentés szerint a Magyar Táncművészeti Főiskola teljesíti a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény, illetve a MAB akkreditációs elvárásai alapján a főiskolaként való akkreditálás feltételeit.
A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, a vonatkozó további jogszabályok, valamint a MAB akkreditációs elvárásai és a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei (Standards and Guidelines in the European Higher Education Area, ESG) alapján értékelte a Magyar Táncművészeti Főiskolán folyó képzés és tudományos kutatás feltételeit. Vizsgálta az intézmény alaptevékenységét, működését, személyi és infrastrukturális ellátottságát, valamint minőségbiztosítását. 
A MAB részéről Kutnyánszky Csaba, a Művészeti Bizottság elnöke adja át Rektor Úrnak az az intézményi akkreditációs oklevelet 2015. október 21-én a Várkert Bazárban.


Nyilvános főpróba október 20-án délelőtt

Akik a korán sötétedő estéken nem szívesen indulnak el, azok bizonyára örömmel jönnek el a kedden délelőtt 10.45-kor kezdődő, a másnapi, a Várkert Bazárba készülő műsort előkészítő nyilvános főpróbára a főiskola Ifj. Nagy Zoltán Színháztermébe (XIV.ker., Columbus utca 87.). Jegyek 800 forintért a főpróba előtt a helyszínen is válthatók, de interneten akár már itt és most.
A tervezett műsor.


Nyílt Napok a Táncművészképző Intézetben

015. november 20-21.
Budapest, XIV. kerület Columbus utca 87-89.
 
Az érdeklődők 2015. november 20-án, pénteken 13.40-16.40-ig és november 21-én, szombaton 8.00-11.00-ig ismerkedhetnek a Főiskolán folyó művészképzéssel. Az óralátogatásokat egy-egy előadás követi a háziszínpadon pénteken 17 órakor ill. szombaton 11.15-kor. 
Az óralátogatás ingyenes, de az előadások csak jeggyel látogathatók. A jegyeket a gyerekfelügyelőknél és az interneten tudják előre megváltani ide kattintva; az előadás előtt általában már csak korlátozott számban kaphatók. A tervezett műsort itt találják.
 
A Nyílt Napok alkalmával szabad, amit máskor sohasem… ki-ki bekukkanthat a balett-termekbe, az órákra, próbákra, láthatja, hogyan készülnek hivatásukra a jövő Diótörő-hercegei, Giselle-jei, a bámulatos teherbírású néptáncosok, vagy éppen a kísérletező kedvű moderntáncosok.

   

Köszönettel fogadunk

Színháztermi előadásaink kisgyerek-nézői számára köszönettel fogadunk ülésmagasítókat. Akinek van fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő darabja, kérjük, a portán adja le!
Köszönjük!


Decemberben Diótörő

Karácsony közeledtével ismét a Diótörő mesebalett segítségével vezetjük be a balett világába az óvodásokat és kisiskolásokat, de minden érdeklődőt szeretettel hívunk és örömmel fogadunk színháztermünkben. Tánc, zene, filmvetítés, mesélés teszi változatossá a kb. háromnegyed órás programot.

Három előadásra már most megválthatók az 1000 forintos jegyek itt:

December 17., csütörtök 18.00
December 19., szombat 11.00 és 15.00

A december 15-16-17-18-i, délelőtti előadásokra november 5-ig csak óvodák, iskolák válthatnak csoportos jegyet; (érdeklődés titkarsag@mtf.hu) november 10-től a fennmaradó helyeket már a nagyközönség számára értékesítjük.

 
 


Ismét a Várkert Bazárba készülünk

A Nemzeti Táncszínház felkérésére a főiskola növendékei-hallgatói október 21-én változatos műsorral lépnek a közönség elé a tavaly bevezetésre került helyszínen, a gyönyörűen felújított Várkert Bazár konferenciatermében. A műsorban klasszikus és kortárs koreográfiák egyaránt szerepelnek, az előadók között pedig ott találjuk az főiskola mintegy 30 külföldi hallgatóinak képviselőit is.


Jegyek a Nemzeti Táncszínház jegyárusító helyszínein, továbbá interneten válthatók: http://nemzetitancszinhaz.jegy.hu/


Vendégszereplés Göteborgban

Október 13-án Sánta Eszter és Márton Richárd János Svédországban lépnek fel; Rahmanyinov - Messzerer: Tavaszi áradás c. kettősét táncolják, mellyel korábban már Budapesten és Piranban is sikert arattak. 
A göteborgi balettiskola idén már 6. alkalommal szervezi a „Mareld” nemzetközi gálaestet, melyen az MTF hallgatói mellett az Oslo, Koppenhága, Stockholm és Helsinki balettiskolái, továbbá a londoni Tring Park School táncosai lesznek a vendégek. 


Hallgatóink részvételét az EMMI pályázati támogatása teszi lehetővé.


Tudományos pályázati eredmény

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökének 2015. július 30-ai döntése alapján a Magyar Táncművészeti Főiskola kutatócsoportja által az OTKA 2015/1 pályázati kiírásra 2015. január 29-én benyújtott, A magyar színpadi táncművészet történetének forrásai 2. című, K115676 azonosítószámú pályázat 27.424.000,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert 4 év futamidőre (2015. szeptember 1. - 2019. augusztus 31.). 
A nyolc fős kutatócsoport tagjai: 
vezető kutató: Bolvári-Takács Gábor PhD, történész, egyetemi tanár; 
szenior kutatók: Fuchs Lívia tánctörténész, ny. főiskolai docens; Gara Márk tánctörténész, művésztanár; Horváthné Major Rita tánctörténész, tanszékvezető főiskolai tanár, 
doktorjelölt; Tóvay Nagy Péter PhD, történész, egyetemi docens; 
kutatók: Macher Szilárd Harangozó-díjas táncművész, tánckutató, egyetemi docens, intézetigazgató, doktorjelölt; Konkolyné Kovács Ilona PhD, zenetörténész, egyetemi docens; Péter Petra tánctörténész, doktorjelölt.


Tanévnyitó

A Koreográfus és Táncpedagógus-képző Intézet tanévnyitó és diplomaosztó ünnepélyére 2015. szeptember 25-én, pénteken 15.00 órakor kerül sor az ifj. Nagy Zoltán Színházteremben (Columbus utcai épület).


Gratulálunk az alábbi kinevezésekhez

A miniszterelnök 77/2015. (IX. 16.) ME határozata alapján 2015. szeptember 1-jei hatállyal főiskolai tanári kinevezést kapott a Főiskolánkon:
Fodorné Molnár Márta
dr. Fügedi János
dr. Gelenczey-Miháltz Alirán
Macher Szilárd
dr. Mizerák Katalin


Gratulálunk Dr. Bolvári-Takács Gábornak az egyetemi tanári kinevezéséhez

A köztársasági elnök 329/2015. (VIII. 12.) KE határozata egyetemi tanári kinevezésről 

Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés c) pontja, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 27. § (3) bekezdése alapján - az emberi erőforrások miniszterének javaslatára - Dr. Bolvári-Takács Gábort 2015. augusztus 1. napjával egyetemi tanárrá kinevezem. 

Budapest, 2015. július 10.
Áder János s. k., köztársasági elnök 

Ellenjegyzem:
Budapest, 2015. július 31.
Balog Zoltán s. k., emberi erőforrások minisztere


Tanévnyitó Ünnepély

A Táncművészképző Intézet tanévnyitó ünnepélyét 2015. szeptember 1-én, kedden 10.30 -kor tartjuk az ifj. Nagy Zoltán Színházteremben.A reggeli balett órák meg lesznek tartva, és a Gimnázium 5. osztályában 8.00 órától szülői értekezlet lesz.

2015/16. tanév I. félév TÁRSASTÁNC- és SZÍNÉSZI JÁTÉK KURZUSBEOSZTÁSOK letölthető itt.

KEDVES KOLLÉGÁK

EZÚTON IS TÁJÉKOZTATOM ÖNÖKET, HOGY 2015. SZEPTEMBER 1-JÉN (KEDDEN) 12.30 �"RAKOR AZ IFJ. NAGY ZOLTÁN SZÍNHÁZTEREMBEN SZENÁTUSI VÁLASZTÁST TARTUNK. 

A választói gyűlésen a Főiskolával közalkalmazotti jogviszonyban álló, a választói névjegyzékben szereplő valamennyi oktatónk megjelenésére számítok. A választói névjegyzék elérhető a rektori titkárságon és az intézeti titkároknál.

Szakály György
rektor sk.


A nyár is a táncról szól…

A táncművész-hallgatók számára a hosszú nyári szünet bizony nem csak a pihenésről szól! Ők nem „állhatnak le” hónapokra. A test karbantartását, sőt: új ismeretek, gyakorlatok elsajátítását szolgálják a különböző nyári kurzusok. Ilyenkor az egész nap csak a táncról szól, nem terheli a hallgatókat semmiféle egyéb tanulmányi kötelezettség.
A Művészeti Tanács delegáltjaiként ezekben a napokban 11 hallgató a szlovén műemlék-városban, Piranban, 7 pedig Drezdában vehet részt intenzív kurzuson. A szlovén szervezők a kurzus tanári karába felkérték Szakály György rektor urat és Barna Mónika tanszékvezető asszonyt is.
De saját szervezésben is sokan voltak-vannak hazai vagy külföldi képzéseken.A HÖK 15 hallgató számára adott  anyagi támogatást a kurzusrészvételhez. Ízelítőként egy beszámolót itt olvashatnak.


Kurzuszáró előadás - két alkalom, azonos műsor:

2015. július 31-én pénteken 17.30-kor és
2015. augusztus 1-én szombaton 11 órakor
Jegyek ára: 1000 Ft 

Jegyvásárlás a szakmai épületben az I. és II. emeleti pultnál. 

Mivel a színházterem befogadó-képessége korlátozott, így kérjük, a budapesti - vagy Budapesten tartózkodó - hozzátartozók a pénteki előadásra váltsanak jegyet, hogy a vidékről érkező hozzátartozóknak maradjon jegy a szombati előadásra.
A jegyeket foglalásban tartani nem tudjuk.
A jegyek nem visszaválthatók.


Gratulálunk!

A miniszterelnök 62/2015. (VII. 23.) ME határozata főiskolai rektorok megbízásáról

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 37. § (8) bekezdésében foglalt jogkörömben eljárva - az oktatásért felelős miniszter előterjesztésére -

a Magyar Táncművészeti Főiskolán Szakály György egyetemi tanárt - a 2015. augusztus 16-ától 2018. augusztus 15-éig terjedő időtartamra - a rektori teendők ellátásával ismételten megbízom.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnökTöbb mint 250 résztvevő a nyári kurzuson

Július 20-án megkezdődött az MTF hagyományos nyári, nemzetközi kurzusa, melyre idén 250-nél is többen jelentkeztek. A hazai résztvevők mellett érkeztek ifjú táncosok Japántól Kanadáig, a világ számos országából. Szinte valamennyien részt vesznek a napi balettórákon, majd ezt követően különböző etüdöket, balett-részleteket tanulnak a repertoár órák keretében. A balettmesterek egy része az MTF oktatója (Barna Mónika, Dorkó Edina, Homolya Patrícia, Macher Szilárd, Németh Nikolett, Szitt Melinda), de tanít Kozmér Alexandra és Szőnyi Nóra is, akik az Operaház jelenlegi ill. volt balerinája.
A nap másik részében különböző modern és kortárs technikákkal ismerkedhetnek a résztvevők (Lőrinc Katalin Graham-kurzust tart, de a tanári kar tagja pl. Grecsó Zoltán és Lakatos János is.
A nemzetközi kurzus tanári kara is nemzetközi : Viki Psihoyos az USA-ból érkezett, a Balanchine nevével fémjelzett balett-technikát és repertoárt tanítja, mint a társulat egykori tagja. Ildiko Tóth pedig W. Forsythe társulatában táncolt, és az ott elsajátított technikát, valamint improvizációs gyakorlatot adja tovább az érdeklődő fiataloknak.


Tanévzáró Ünnepély

2015. június 19., pénteken 10.00 órakor az ifj. Nagy Zoltán Színházteremben 

Szakmai bizonyítványosztás: 

09.00 órakor az V. - VIII. évfolyamok és Néptánc III. évfolyam, Modern II. évfolyam, saját terembenközvetlenül az évzáró után az I. - IV. évfolyamok, saját teremben


Elhunyt Gál Jenő a Magyar Táncművészeti Főiskola egykori főigazgatója

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Gál Jenő, Harangozó és Lőrinc-díjas,  a Magyar Táncművészek Szövetsége Életmű díjával kitüntetett egykori főigazgató és főiskolai tanár, Professor Emeritus, életének 77. évében, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.Szakmai tanulmányait 1950-57-ig az Állami Balettintézetben végezte. Tanulmányai befejezése után a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez szerződött, ahonnan 1985 végén ment nyugdíjba.


1963-tól 68-ig óraadó tanárként dolgozott az Állami Balettintézetben. 1968-ban nevezték ki főiskolai adjunktussá. Több alkalommal volt évfolyamvezető balettmester és 1983-ban főiskolai tanári kinevezést kapott.
Oktatói munkája mellett elméleti tevékenységet is végzett, a klasszikus balett és a pas de deux munkaközösség tagjaként dolgozott. E tevékenysége keretében igen jelentős mennyiségű jegyzetet készített, amelyek közül többet külföldön is kiadtak.
Tanítványai hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el. Ő maga is számos kurzuson oktatott, szép elismerést aratva.
1992-ben megbízták a Magyar Táncművészeti Főiskola főigazgatói tisztségének ellátásával, amelyet 1998. június 30-áig töltött be. Főigazgatói tevékenysége alatt indult igazán jelentős fejlődésnek a táncpedagógus szak és alakultak meg a székhelyen kívüli képzések. 1995 óta a Táncpedagógus és Koreográfusképzési Tanszék vezetője volt, 2001-től a Klasszikus Balett Tanszék vezetője. Évekig állandó szakértője volt a Magyar Akkreditációs Bizottságnak és a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak.
Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük. Gál Jenőt a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkedünk.


Vendégszereplések határon innen és túl

Májusban Szolnokon, Veszprémben, Nagyváradon (Románia), valamint Lendván és Portorozban (Szlovénia) lép fel a Főiskola.Szolnokon (május 22.) és a szlovén turnén (május 29. és 31.) a balettművész vizsgakoncert részleteit mutatják be hallgatóink. Nagyváradon (május 23.) és Veszprémben (május 30.) pedig a képzés sokoldalúságát bemutatva a három szakirány: a klasszikus balett, a moderntánc és a néptánc egyaránt megjelenik.
Nagyváradon első alkalommal rendezik meg a Infinite Dance Festival névre keresztelt tánc- és összművészeti fesztivált május 19-24. között (Nagyvárad táncfesztivál) melyre számos hivatásos társulat (pl. a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Állami Népi Együttes és sokan mások) mellett kapott meghívást az MTF.
Veszprém idén már a 17. alkalommal látja vendégül A TÁNC Fesztiválját, ahol - a tánc sokszínűségét megmutatva a záró gálát táncolják növendékeink-hallgatóink.


Búcsúzunk...

Maja Pliszeckaja balettművész (1925. november 20. - 2015. május 2.)Főiskolánk címzetes főiskolai tanára Moszkvában született művészcsaládban. 9 éves korától tanult táncolni, 11 évesen már fellépett a Bolsoj színpadán. 1943-ban csatlakozott a Bolsoj balettkarához, ahol 1990-ig táncolt. Kiemelkedő művészetét nemcsak hazájában ismerték el, a Szovjetunión, illetve Oroszországon kívül a világ számos országában részesítették kitüntetésben (pl. Litvánia, Lengyelország, Franciaország, Spanyolország, Japán). Leghíresebb szerepei között található Odette-Odile A hattyúk tavából, Aurora a Csipkerózsikából, valamint Carmen a Carmen-szvitből, amelynek zenéjét férje, Rogyion Scsedrin komponálta. Munkássága során olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Jurij Grigorovics, Alberto Alonso, Roland Petit és Maurice Béjart. 

Elvira Kokorina balettművész, táncpedagógus (1932. szeptember 18. - 2015. május 2.)Agrippina Vaganova egyik utolsó tanítványa 2013 óta Főiskolánk címzetes főiskolai tanára volt, hosszabb időt tanított intézményünkben és később, mint vizsgabizottsági tag, visszatért. Tanulmányait a leningrádi akadémián végezte, majd 1950-ben felvételt nyert a Kirov Színház balettkarába, ahol a klasszikus balett irodalom leghíresebb szóló szerepeit táncolhatta (Csipkerózsika, A hattyúk tava, A kővirág, stb.). 1974-től 40 éven keresztül klasszikus balettet tanított a Vaganova Balettakadémián, ahol 1992-től a Klasszikus Balett Oktatásmódszertan Tanszék vezetője is volt. Kiváló művész és elhivatott pedagógus volt, tudását a világ több országában adta át balettiskolák növendékeinek (pl. Japán, Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Spanyolország, Írország). Munkásságának elismeréséül számos díjjal jutalmazták. 

Emléküket megőrizzük.


Június 11-én Vizsgakoncert az Erkel Színházban

A műsor első részében a Csipkerózsika kedves-vidám részleteit láthatja a közönség, melyben a Főiskola kisebb-nagyobb növendékei is közreműködnek, a szólókat pedig a végzősök táncolják.

A második részben szólóban ill. kettősökben mutatkozhatnak be a legjobbak.


A harmadik rész új alkotás: Kulcsár Noémi az évfolyam számára készített koreográfiát Ravel: Bolero-jára.


Jegyek már válthatók a mtf.jegy.hu honlapon.


TÁNC VILÁGNAPJA 2015 alkalmával díjat vesznek át Főiskolánk közösségéből:

A díjazottak névsora megtekinthető itt.

Valamennyiüknek örömmel gratulálunk!

Újabb 3 évre ismét Szakály György lehet az MTF rektora

A Magyar Táncművészeti Főiskola 15 tagú szenátusa április 22-i ülésén ellenszavazat nélkül támogatta Szakály György rektor újrajelölését jelenlegi posztjára.

Szakály György (Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész), 2003. december elsején balettmesterként kezdte pedagógiai és intézményirányítói pályafutását a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 2006-ban a főiskolán belül működő Táncművészképző Intézet igazgatója lett, majd később rektorhelyettesként már a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet vezetése is feladatai közé tartozott. 2011. július 1-től a Magyar Táncművészeti Főiskola kinevezett rektora.Mostani vezetői pályázatában a következő 3 év legfontosabb feladatául tűzte ki a hazai táncművész és pedagógus, valamint koreográfus és táncelméleti szakemberképzés világszínvonalra emelését, további szakmai és infrastrukturális fejlesztésekkel. A főiskola nemzetközi kapcsolatainak jelentős kibővítését tervezi, valamint az intézmény régiós oktatási és táncművészeti központtá alakítását.Az évek óta tartó törekvéseknek köszönhetően reális esély van arra, hogy az intézmény egyetemmé válásához szükséges feltételek belátható időn belül megteremtődjenek.
A tervek között szerepel egyebek mellett a hazai angol nyelvű balettmester képzés megteremtése, amely jelenleg a zágrábi egyetemmel való együttműködés keretében zajlik. Mindez feltétele a főiskolával speciális hallgatói jogviszonyban álló több mint 40 külföldi növendék létszámnövelésének. A világ minden tájáról érkező, elsősorban klasszikus balettművész szakon tanulók száma az elmúlt 10 év alatt megduplázódott, és az igény az MTF-en zajló képzés iránt egyre nő.

A következő időszak legnagyobb infrastrukturális fejlesztése a főiskolához tartozó Kazinczy utcai Koreográfus- és Táncpedagógus - képző Intézet Columbus utcai campusba való költöztetése. 2013 decemberében a kormány előirányozta az intézmény meglévő épületegyüttesének szomszédságában lévő Amerikai út 96. szám alatti ingatlan megvételéhez szükséges összeget. Számtalan tárgyalás eredményeképpen 2014 végén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa lett az ingatlannak, ezzel egy időben a főiskola pedig a vagyonkezelője. A 10 éve üresen álló épület felújítása önerőből, és kormányzati támogatásból indul el, és a tervek szerint a 2016/17-es tanév már az új komplexumban kezdődhet.

A jövő hazai és nemzetközi csillagai

A Főiskola Háziszínpadán tartandó fesztivál-előadásokra jegyek 800 Ft-s áron válthatók itt.
Vasárnap délután 5-kor a Magyar Táncművészeti Főiskola műsorát, hétfőn délután 6-kor pedig a vendégek programját nézhetik meg az érdeklődők: török dervistánc és magyar néptánc, friss bécsi és drezdai, pécsi és győri koreográfiák, ízelítő a végzős hallgatók műsorából (Ravel - Kulcsár Noémi: Bolero), versenydíjasok… - mind a Columbus u. 87. színpadán.

Szczecin-ből jelentjük…

A lengyelországi Szczecin-ben rendezett „Arany Spicc-cipő” nemzetközi balettversenyen Polgári Natália végzős hallgatónk a legjobb külföldi résztvevő díját nyerte el, és fellépett a nemzetközi gálaesten is.A verseny másik MTF-s résztvevője, a szintén IX. évfolyamos, finn hallgatónk, Elli Purkunen egy egyhónapos ösztöndíjat nyert Floridában tartandó nyári kurzusra. Felkészítő mesterük, Orvosné Barna Mónika ugyancsak a zsűri elismerésében részesült. Mindannyiuknak örömmel gratulálunk.

   

A versenyen egy klasszikus és egy kortárs szólót kellett bemutatni. Polgári Natália versenyszámát áprili 28-án, a Művészetek Palotájában rendezendő fesztivál-gálán láthatja majd a hazai közönség.

Nemzetközi Fesztivállal ünnepel a 65 éves MTF

Április 25-29. között Nemzetközi Ifjúsági Táncfesztivált rendez a Magyar Táncművészeti Főiskola, melynek vendégei
a bécsi Állami Opera Balettakadémiája,
a drezdai Palucca Táncművészeti Főiskola,
az izmiri Ege Egyetem Zeneművészeti Konzervatóriumának hallgatói,
a Szlovén Ifjúsági Balett tagjai,
valamint a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és
a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai.


A fesztivál keretében két előadást rendezünk az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben (XIV.ker., Columbus u. 87.):
ápr. 26., vasárnap 17:00
A jövő magyar csillagai - fesztiválelőadás


ápr. 27., hétfő 18:00
A jövő nemzetközi csillagai - fesztiválelőadás


Ezekre az előadásokra jegyek válthatók interneten itt, valamint a fennmaradó helyek függvényében az előadások előtt a helyszínen

A fesztivál záró gálaestje a Nemzeti Táncszínház rendezésében, a Budapest Táncfesztivál keretében lesz április 28-án a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban, melyre jegyeket a Nemzeti Táncszínház árusít.


Kovács Kristóf a Carl Irlet Ösztöndíj első díjazottja

A Helvetia-Hungaria Egyesület zürichi szekciója (Gesellschaft Helvetia-Hungaria, Sektion Zürich) létrehozott egy új ösztöndíjat, melyet a Magyar Táncművészeti Főiskola magyar hallagatói nyerhetnek el, akik részt vesznek a Prix de Lausanne Nemzetközi Balettversenyen.
A «Carl Irlet Ösztöndíj»-at táncban első alkalommal Kovács Kristóf VII. évfolyamos hallgató nyerte el.
A díj célja, hogy az ösztöndíjas a Prix de Lausanne-t követő évben vegyen részt kurzusokon (lehetőség szerint) külföldön, építse kapcsolatrendszerét, és segítséget kapjon a hivatásos táncossá váláshoz vezető úton.
A Helvetia-Hungaria Egyesület zürichi szekciójának elnökségi tagja, Gabriela Dömötör 2015. április 8-án Budapesten hivatalosan átadta a «Carl Irlet Ösztöndíj»-at táncban Kovács Kristófnak.
A «Carl Irlet Ösztöndíj» a Helvetia-Hungaria Egyesület alapítójáról kapta nevét, aki egy svájci lelkész volt (1879-1953), és az akkori Svájci-Magyar Egyesülettel szociális, oktatási és kulturális projekteket támogatott Magyarországon.

A Magyar Táncművészeti Főiskola köszönetét fejezi ki Gabriela Dömötörnek a «Carl Irlet Ösztöndíj» táncban megteremtéséért, valamint gratulál az első kitüntetettnek, Kovács Kristófnak.

Pótfelvételi Balett

A Magyar Táncművészeti Főiskola pótfelvételit hirdet 2015. június 13-án, szombaton a balettművész szakra azok a lányok és fiúk jelentkezhetnek, akik a felvételi vizsga tanévében fejezik be az általános iskola 4. osztályát.
A felvett növendékek az általános iskola 5. osztályával párhuzamosan az I. szakmai évfolyamon kezdhetik meg tanulmányaikat.
A balettművész szakra felvételt nyert növendékek a szakmai oktatással párhuzamosan végzik a közismereti tanulmányaikat (a Főiskola nyolc osztályos gimnáziumában).

Jelentkezési határidő: 2015. május 31.

További információ: felvételi tájékoztató

Háziverseny

A Magyar Táncművészeti Főiskola háziverseny eredményei megtekinthetőek: Megtekintés

Pótfelvételi Néptánc

A Magyar Táncművészeti Főiskola pótfelvételit hirdet 2015. május 16-án, szombaton a néptáncművész szakra (az előkészítő képzésre) elsősorban olyan a lányok és fiúk számára, akik a 2014/15-ös tanévben fejezik be az általános iskola 8. osztályát, és kedvet éreznek a táncos pálya iránt, feltéve, hogy nem idősebbek 16 évesnél. (Kivételes esetben a jelen tanévben 7. ill. 9. osztályosok is felvételt nyerhetnek, amennyiben vállalják, hogy - osztályozó vizsgával ill. év-kihagyással - csatlakoznak a 2015. szeptemberében induló 9. osztályhoz.) 
Jelentkezési határidő: 2015. április 30.

További információ: felvételi tájékoztató

Kitüntetések

Nemzeti ünnepünk alkalmából március 13-án a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere több évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságáért 

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetésben részesítette: Brieber János főiskolai tanárt, 

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesítette: Bérczes Mária egyetemi docenst,

Magyar Arany Érdemkeresztet adott át Fiers Jolán igazgató részére. 

Kossuth-díjban részesült: Hűvösvölgyi Ildikó

Kitüntetésükhöz gratulálunk!

Nyílt Napok a Táncművészképző Intézetben

2015. április 17-18-án
Budapest, XIV. kerület Columbus utca 87-89.

Az érdeklődők 2015. április 17-én, pénteken 13.40-16.40-ig és április 18-án, szombaton 8.00-11.00-ig ismerkedhetnek a Főiskolán folyó művészképzéssel. Az óralátogatásokat rövid előadás követi a háziszínpadon pénteken 17 órakor ill. szombaton 11.15-kor.

A Nyílt Napok alkalmával szabad, amit máskor sohasem… ki-ki bekukkanthat a balett-termekbe, az órákra, próbákra, láthatja, hogyan készülnek hivatásukra a jövő Diótörő-hercegei, Giselle-jei, néptáncosai, vagy éppen a kísérletező kedvű moderntáncosok.
Program


Zuglói együttműködés

Sokéves együttműködés fűzi össze a két Columbus utcai művészeti intézményt: a Zuglói Filharmóniát és a Magyar Táncművészeti Főiskolát. Márciusban előbb 18 előadáson a kerület óvodásai, általános iskolásai láthatják a Solymosi Tari Emőke által szerkesztett Süss fel nap! c. gyerekműsort, melyben a III. évfolyamos balettművész-növendékek szerepelnek Szitt Melinda mesternő három kis koreográfiájával.Március 28-29-én pedig a Pastorale bérlet keretében a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Főiskolánk balett- és moderntánc szakos hallgatói lépnek fel. A műsor középpontjában az ütőhangszerek, és azok kiváló megszólaltatója Dzsanda Vitalij áll. Az előadás szerkesztő-műsorvezetője ugyancsak Solymosi Tari Emőke, karmestere pedig Ménesi Gergely lesz. A program táncos számai: A hattyúk tavából a Tarantella, egy improvizatív műsorszám a modern évfolyam hallgatóival, és Kulcsár Noémi új darabja, a Bolero.
  
   

Háziverseny-gálaest a MÜPA-ban

A Főiskola minden tavasszal háziversenyt hirdet a művészképző növendékei-hallgatói számára, melyen szóló- és csoportos számokkal, továbbá saját koreográfiákkal vehetnek részt a diákok. A március 21-én, zárt körűen tartandó döntőn a hazai táncélet jeles előadóművészei és koreográfusai által alkotott zsűri mond véleményt. A zsűri elnöke ebben az évben Pártay Lilla lesz. A legjobb produkciókat a nagyközönség is láthatja a március 26-án, a MÜPA Fesztivál Színházban, a Nemzeti Táncszínház rendezésében tartandó díjkiosztó gálaesten.
 
   
   

Arany Balettcipő Verseny

Április 14-18. között Szczecin-be várják az európai balettművészeket képző iskolák végzős diákjait Egy-egy iskola csak két hallgatóval képviseltetheti magát a rendezvényen, melyen a versenyzőknek egy klasszikus és egy modern számot kell bemutatni. Az idei versenyen az MTF részéről Polgári Natália és Elli Purkunen vesz részt, akikkel évfolyamvezetőjük, Orvosné Barna Mónika mesternő utazik Lengyelországba.

   
Polgári Natália és Elli Purkunen

Színpadot követelő vizsga

Február 16-án került sor a végzős balettművész évfolyam termi (un. képesítő) vizsgájára. A nézők körében helyet foglaló Tomaz Rode, a Szlovén Balettművészek Szövetségének elnöke annyira el volt ragadtatva a 15 fős lány évfolyam teljesítményétől, hogy február végére, vendégszereplésre hívta meg az egész évfolyamot: a vizsgaprogram két részletét mutatják be a maribori színházban egy nemzetközi gálaest, a Gaudeamus keretében. A műsorban a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei-hallgatói ezen kívül két kettőssel lesznek jelen: a „kicsiket” Kovács Réka és Topolánszky Vince (II. ill. III. évfolyamosok), a „nagyokat” a végzős Petrőcz Cintia és Téglás Bánk képviselik majd február 27-én.

   

Táncoló Kárpát-Medence

A Főiskola Néptánc szakos hallgatói és Dr. Sándor Ildikó, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzsikusai kalauzolják az érdeklődőket.
A mintegy 50 perces, beavató színházi programot elsősorban a 10-16 éves korosztálynak ajánljuk.
Előadások: ápr. 15-én (szerda) 10.30 és 12:30 órakor, 
ápr. 16-án (csütörtök) 14 óra és 16 órakor.
Március 10-ig elővételi lehetőséget biztosítunk diákcsoportok számára (jelentkezés e-mailben:rugovics.gabriella@mtf.hu); részükre igen kedvezményes jegyárakat tudunk biztosítani az NKA támogatásának köszönhetően.Március 16-tól a nagyközönség is vásárolhat jegyeket.

Köszönettel Fogadunk

Színháztermi előadásaink kisgyerek-nézői számára köszönettel fogadunk ülésmagasítókat. Akinek van fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő darabja, kérjük, a portán adja le!
Köszönjük!

A Tánctudományi Munkabizottság újjáalakítása

Az általános akadémiai tisztújítás keretében a Magyar Tudományos Akadémia I. Osztálya 2014. december 8-án határozott az MTA Néprajztudományi Bizottsága 2010-ben alapított Tánctudományi Munkabizottságának újjáalakításáról. Az osztályülés a húsz tagú Tánctudományi Munkabizottság névsorát a következő összetételben hagyta jóvá: Andrásfalvy Bertalan DSc, Barna Gábor DSc, Beke László CSc, Bolvári-Takács Gábor PhD, Felföldi László PhD, Fodor Antal DLA, Fodorné Molnár Márta PhD, Fügedi János PhD, Kavecsánszki Máté PhD, Kővágó Sarolta CSc, Lázár Katalin PhD, Lőrinc Katalin DLA, Mizerák Katalin PhD, Németh András DSc, Ratkó Lujza CSc, Sándor Ildikó PhD, Sirató Ildikó PhD, Tóvay Nagy Péter PhD, Varga Sándor PhD, Vitányi Iván DSc. Közülük kilencen főiskolánk oktatói: Bolvári-Takács Gábor, Fodor Antal, Fodorné Molnár Márta, Fügedi János, Lőrinc Katalin, Mizerák Katalin, Németh András, Sándor Ildikó és Tóvay Nagy Péter. A testület 2015. január 7-én tartotta alakuló ülését, amelyen újraválasztották a tisztségviselőket: Andrásfalvy Bertalan elnök, Felföldi László alelnök, Bolvári-Takács Gábor titkár.

Vendégjárás a Columbus utcában

A balettművész évfolyamokban közel 30 külföldi - ausztrál, ciprusi, finn, japán, olasz stb - hallgató tanul. Ők az egész évet itt töltik, szervesen bekapcsolódnak a főiskola munkájába, rendszeresen fel is lépnek előadásainkon.
Mellettük a tavasz során 3-10 napos, rövid kurzusokra több csoportot is várunk az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból, Olaszországból, Portugáliából. Számukra az óralátogatások mellé kívánság szerint szervezünk balett-, moderntánc és néptánc-órákat.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Táncművészeti Főiskola (1145 Budapest, Columbus utca 87-89., a továbbiakban: Főiskola) mint Kiíró, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 89. § (2) bekezdése alapján - az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet általános rendelkezéseinek betartásával - az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter előzetes hozzájárulásával, 

nyilvános, egyfordulós pályázatot

hirdet a Magyar Állam 1/1 arányú tulajdonában és a Főiskola 1/1 arányú vagyonkezelésében lévő, természetben 1146 Budapest, Csantavér utca 10. szám alatt található, 32242/11 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan értékesítésére (346 m2, kivett lakóház, udvar), Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat elővásárlási jogának biztosításával. 
Ajánlattételi határidő2015. január 7., 10.00 óra

A pályázattal kapcsolatban további információ itt található.
A kitöltendő formanyomtatvány itt található.

Gundel-díjat kapott Pesel Anita IX. évfolyamos növendékünk

A Gundel Művészeti Díjat a Gundel Étterem vezetősége alapította. Az először 2001-ben átadott elismerést 2011-ben átalakították és csak pályakezdés előtt álló fiataloknak ítélik oda. A díjat táncművészet kategóriában Pesel Anita IX. évfolyamos növendékünk vehette át. A szakmai kuratóriumok elnöke Szinetár Miklós, a táncművészeti grémiumban helyett kapott Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója és Kiss János, a Győri Balett igazgatója is. A Gundel Művészeti Díj célja, hogy az elismerésben részesülők minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindításához.


Bretus Mária professor emerita temetése

Bretus Mária professor emerita temetése 2014. november 28-án 11.30-kor lesz a Kerepesi úti temetőben.Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Bretus Mária, Liszt-, és Lőrinc-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett egykori főiskolai tanár, Professor Emerita, életének 72. évében, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.1960-ban végzett az Állami Balett Intézetben, ahol mesterei Szalay Karola és Bartos Irén voltak. Ezután a leningrádi Kirov Színházban Dugyinszkajánál tanult. A Pécsi Balett alapító tagja, szólistája. Ösztönös tehetsége, dinamikus szerepformáló készsége, széles kifejező skálája az együttes meghatározó egyéniségévé tette. A Pécsi Balett repertoárjának több mint negyven főszerepét táncolta el. Közülük néhány:
 • Szokolay Sándor - Eck Imre: Iszonyat balladája
 • Bartók Béla - Eck Imre: A csodálatos mandarin
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Felszállott a páva
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Szonáta
 • Igor Sztravinszkij - Eck Imre: Tavaszünnep
 • Carl Orff - Eck Imre: Carmina Burana
Az 1980-as évek végétől kezdve egyre inkább a pedagógiai tevékenység felé fordult. 1990-től a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanársegéd, 1994-től főiskolai adjuntus, 1998-tól főiskolai docens és a klasszikus balett tanszékvezető helyettese, 2000-től főiskolai tanár és 2006-2008 között tanszékvezető. 2008-tól a klasszikus balett szakirány felelős vezetője a tánctanár mesterszakon, 2013-tól haláláig Professor Emerita.A szakmai közéletben is aktív szerepet vállalt, így a Rábai Miklós a Néptáncművészetért Alapítvány kuratóriumi tagja volt, 2006-tól haláláig a Magyar Táncművészeti Főiskola szenátusának tagja, 2001-2005 között a Magyar Akkreditációs Bizottság művészeti és mesterképzési bizottságának, és 2002-2005 között a Nemzeti Kulturális Alap táncművészeti kollégiumának tagja volt. Bretus Mária 2014. október 21-én, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Táncba-avatás

A Diótörő mesebalett segítségével az óvodásokat és kisiskolásokat vezetjük be a balett világába.Tánc, zene, filmvetítés, mesélés teszi változatossá a kb. háromnegyed órás programot.A december 13-án, szombaton délelőtt 10.30-kor kezdődő előadásunkra 800 forintos jegyek korlátozott számban és kizárólag elővételben válthatók.
   

Kovácsok készülnek Lausanne-ba

A rangos Prix de Lausanne versenyre a Főiskola hallgatói közül Kovács Kristóf és Kovács Noel kapott meghívást. Mindketten a balettművész szakirány hallgatói, a VII. szakmai évfolyam tagjai, balettmesterük Macher Szilárd egyetemi docens, intézetigazgató.
   
 Kovács Noel  Kovács Kristóf
A nemzetközi zsűri 296 jelentkező (34 országból) DVD-pályázata alapján választott ki 67 fiatalt (18 országból). Ők a következő fordulóban már „élőben” mutathatják meg tehetségüket, felkészültségüket. A zsűribe meghívást kapott Szakály György balettművész-balettmester, egyetemi tanár, a MTF rektora. A rangos eseményre 2015. február 2-7. között kerül sor Svájcban.

Elhunyt Bretus Mária a Magyar Táncművészeti Főiskola Professor EmeritájaMély megrendüléssel tudatjuk, hogy Bretus Mária, Liszt-, és Lőrinc-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett egykori főiskolai tanár, Professor Emerita, életének 72. évében, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.1960-ban végzett az Állami Balett Intézetben, ahol mesterei Szalay Karola és Bartos Irén voltak. Ezután a leningrádi Kirov Színházban Dugyinszkajánál tanult. A Pécsi Balett alapító tagja, szólistája. Ösztönös tehetsége, dinamikus szerepformáló készsége, széles kifejező skálája az együttes meghatározó egyéniségévé tette. A Pécsi Balett repertoárjának több mint negyven főszerepét táncolta el. Közülük néhány:
 • Szokolay Sándor - Eck Imre: Iszonyat balladája
 • Bartók Béla - Eck Imre: A csodálatos mandarin
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Felszállott a páva
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Szonáta
 • Igor Sztravinszkij - Eck Imre: Tavaszünnep
 • Carl Orff - Eck Imre: Carmina Burana
Az 1980-as évek végétől kezdve egyre inkább a pedagógiai tevékenység felé fordult. 1990-től a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanársegéd, 1994-től főiskolai adjuntus, 1998-tól főiskolai docens és a klasszikus balett tanszékvezető helyettese, 2000-től főiskolai tanár és 2006-2008 között tanszékvezető. 2008-tól a klasszikus balett szakirány felelős vezetője a tánctanár mesterszakon, 2013-tól haláláig Professor Emerita.A szakmai közéletben is aktív szerepet vállalt, így a Rábai Miklós a Néptáncművészetért Alapítvány kuratóriumi tagja volt, 2006-tól haláláig a Magyar Táncművészeti Főiskola szenátusának tagja, 2001-2005 között a Magyar Akkreditációs Bizottság művészeti és mesterképzési bizottságának, és 2002-2005 között a Nemzeti Kulturális Alap táncművészeti kollégiumának tagja volt. Bretus Mária 2014. október 21-én, hosszan tartó betegség után hunyt el. Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük. Bretus Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkedünk.

A jövő csillagai

Novemberben a Néptánc III. évf. és a Moderntánc II. évf. lép fel: november 27-én ismét a Várkert Bazárban (I.kerület, Ybl Miklós tér), a Nemzeti Táncszínházrendezésében mutatjuk be műsorunkat. Az előadás házi bemutatóját (nyilvános főpróbáját) november 25-én, kedden este 6-kor tartjuk az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben (XIV. kerület, Columbus utca 87.).  A háziszínpadi előadásra 800 forintos jegyek honlapunkon, a Jegyrendelés menüpont alatt vásárolhatók.

Vendégszereplés Pozsonyban

Partneriskolánk, az Eva Jaczova Tánckonzervatórium november 21-én egy nemzetközi gálával ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. A Szlovák Nemzeti Színházban tartandó esten Pesel Anita és Medvecz Marcell végzős táncművész szakos hallgatók képviselik intézményünket. Kulcsár Noémi koreográfus-művésztanár alkotását, a Rapid eye movement c. kettőst mutatják be. Az utazásra az alkotó is elkíséri a fiatalokat.
  
  

Fotó: Mészáros Csaba

Hirdetmeny

A Magyar Táncművészeti Főiskola cipő raktárából az itt letölthető lista alapján új cipőket kínál eladásra.A cipőket 2014. szeptember 30-ától 2014. október 31-ig, illetve a készlet erejéig keddi és csütörtöki napokon 9:00-15:00-ig lehet felpróbálni, illetve készpénzben megvásárolni a Magyar Táncművészeti Főiskolán (1145 Budapest, Colombus utca 87-89.)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Táncművészeti Főiskola (1145 Budapest, Columbus utca 87-89., a továbbiakban: Főiskola) mint Kiíró, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 89. § (2) bekezdése alapján - az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet általános rendelkezéseinek betartásával - az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter előzetes hozzájárulásával, 

nyilvános, egyfordulós pályázatot

hirdet a Magyar Állam 1/1 arányú tulajdonában és a Főiskola 1/1 arányú vagyonkezelésében lévő, természetben 1146 Budapest, Csantavér utca 10. szám alatt található, 32242/11 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan értékesítésére (346 m2, kivett lakóház, udvar), Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat elővásárlási jogának biztosításával. 
Ajánlattételi határidő2014. november 26., 10.00 óra

A pályázattal kapcsolatban további információ itt található.
A kitöltendő formanyomtatvány itt található.

Kovács Kristóf a Carl Irlet Ösztöndíj első díjazottja

A Helvetia-Hungaria Egyesület zürichi szekciója (Gesellschaft Helvetia-Hungaria, Sektion Zürich) létrehozott egy új ösztöndíjat, melyet a Magyar Táncművészeti Főiskola magyar hallagatói nyerhetnek el, akik részt vesznek a Prix de Lausanne Nemzetközi Balettversenyen.
A «Carl Irlet Ösztöndíj»-at táncban első alkalommal Kovács Kristóf VII. évfolyamos hallgató nyerte el.
A díj célja, hogy az ösztöndíjas a Prix de Lausanne-t követő évben vegyen részt kurzusokon (lehetőség szerint) külföldön, építse kapcsolatrendszerét, és segítséget kapjon a hivatásos táncossá váláshoz vezető úton.
A Helvetia-Hungaria Egyesület zürichi szekciójának elnökségi tagja, Gabriela Dömötör 2015. április 8-án Budapesten hivatalosan átadta a «Carl Irlet Ösztöndíj»-at táncban Kovács Kristófnak.
A «Carl Irlet Ösztöndíj» a Helvetia-Hungaria Egyesület alapítójáról kapta nevét, aki egy svájci lelkész volt (1879-1953), és az akkori Svájci-Magyar Egyesülettel szociális, oktatási és kulturális projekteket támogatott Magyarországon.

A Magyar Táncművészeti Főiskola köszönetét fejezi ki Gabriela Dömötörnek a «Carl Irlet Ösztöndíj» táncban megteremtéséért, valamint gratulál az első kitüntetettnek, Kovács Kristófnak.

Pótfelvételi Balett

A Magyar Táncművészeti Főiskola pótfelvételit hirdet 2015. június 13-án, szombaton a balettművész szakra azok a lányok és fiúk jelentkezhetnek, akik a felvételi vizsga tanévében fejezik be az általános iskola 4. osztályát.
A felvett növendékek az általános iskola 5. osztályával párhuzamosan az I. szakmai évfolyamon kezdhetik meg tanulmányaikat.
A balettművész szakra felvételt nyert növendékek a szakmai oktatással párhuzamosan végzik a közismereti tanulmányaikat (a Főiskola nyolc osztályos gimnáziumában).

Jelentkezési határidő: 2015. május 31.

További információ: felvételi tájékoztató

Háziverseny

A Magyar Táncművészeti Főiskola háziverseny eredményei megtekinthetőek: Megtekintés

Pótfelvételi Néptánc

A Magyar Táncművészeti Főiskola pótfelvételit hirdet 2015. május 16-án, szombaton a néptáncművész szakra (az előkészítő képzésre) elsősorban olyan a lányok és fiúk számára, akik a 2014/15-ös tanévben fejezik be az általános iskola 8. osztályát, és kedvet éreznek a táncos pálya iránt, feltéve, hogy nem idősebbek 16 évesnél. (Kivételes esetben a jelen tanévben 7. ill. 9. osztályosok is felvételt nyerhetnek, amennyiben vállalják, hogy - osztályozó vizsgával ill. év-kihagyással - csatlakoznak a 2015. szeptemberében induló 9. osztályhoz.) 
Jelentkezési határidő: 2015. április 30.

További információ: felvételi tájékoztató

Kitüntetések

Nemzeti ünnepünk alkalmából március 13-án a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere több évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságáért 

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetésben részesítette: Brieber János főiskolai tanárt, 

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesítette: Bérczes Mária egyetemi docenst,

Magyar Arany Érdemkeresztet adott át Fiers Jolán igazgató részére. 

Kossuth-díjban részesült: Hűvösvölgyi Ildikó

Kitüntetésükhöz gratulálunk!

Nyílt Napok a Táncművészképző Intézetben

2015. április 17-18-án
Budapest, XIV. kerület Columbus utca 87-89.

Az érdeklődők 2015. április 17-én, pénteken 13.40-16.40-ig és április 18-án, szombaton 8.00-11.00-ig ismerkedhetnek a Főiskolán folyó művészképzéssel. Az óralátogatásokat rövid előadás követi a háziszínpadon pénteken 17 órakor ill. szombaton 11.15-kor.

A Nyílt Napok alkalmával szabad, amit máskor sohasem… ki-ki bekukkanthat a balett-termekbe, az órákra, próbákra, láthatja, hogyan készülnek hivatásukra a jövő Diótörő-hercegei, Giselle-jei, néptáncosai, vagy éppen a kísérletező kedvű moderntáncosok.
Program


Zuglói együttműködés

Sokéves együttműködés fűzi össze a két Columbus utcai művészeti intézményt: a Zuglói Filharmóniát és a Magyar Táncművészeti Főiskolát. Márciusban előbb 18 előadáson a kerület óvodásai, általános iskolásai láthatják a Solymosi Tari Emőke által szerkesztett Süss fel nap! c. gyerekműsort, melyben a III. évfolyamos balettművész-növendékek szerepelnek Szitt Melinda mesternő három kis koreográfiájával.Március 28-29-én pedig a Pastorale bérlet keretében a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Főiskolánk balett- és moderntánc szakos hallgatói lépnek fel. A műsor középpontjában az ütőhangszerek, és azok kiváló megszólaltatója Dzsanda Vitalij áll. Az előadás szerkesztő-műsorvezetője ugyancsak Solymosi Tari Emőke, karmestere pedig Ménesi Gergely lesz. A program táncos számai: A hattyúk tavából a Tarantella, egy improvizatív műsorszám a modern évfolyam hallgatóival, és Kulcsár Noémi új darabja, a Bolero.
  
   

Háziverseny-gálaest a MÜPA-ban

A Főiskola minden tavasszal háziversenyt hirdet a művészképző növendékei-hallgatói számára, melyen szóló- és csoportos számokkal, továbbá saját koreográfiákkal vehetnek részt a diákok. A március 21-én, zárt körűen tartandó döntőn a hazai táncélet jeles előadóművészei és koreográfusai által alkotott zsűri mond véleményt. A zsűri elnöke ebben az évben Pártay Lilla lesz. A legjobb produkciókat a nagyközönség is láthatja a március 26-án, a MÜPA Fesztivál Színházban, a Nemzeti Táncszínház rendezésében tartandó díjkiosztó gálaesten.
 
   
   

Arany Balettcipő Verseny

Április 14-18. között Szczecin-be várják az európai balettművészeket képző iskolák végzős diákjait Egy-egy iskola csak két hallgatóval képviseltetheti magát a rendezvényen, melyen a versenyzőknek egy klasszikus és egy modern számot kell bemutatni. Az idei versenyen az MTF részéről Polgári Natália és Elli Purkunen vesz részt, akikkel évfolyamvezetőjük, Orvosné Barna Mónika mesternő utazik Lengyelországba.

   
Polgári Natália és Elli Purkunen

Színpadot követelő vizsga

Február 16-án került sor a végzős balettművész évfolyam termi (un. képesítő) vizsgájára. A nézők körében helyet foglaló Tomaz Rode, a Szlovén Balettművészek Szövetségének elnöke annyira el volt ragadtatva a 15 fős lány évfolyam teljesítményétől, hogy február végére, vendégszereplésre hívta meg az egész évfolyamot: a vizsgaprogram két részletét mutatják be a maribori színházban egy nemzetközi gálaest, a Gaudeamus keretében. A műsorban a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei-hallgatói ezen kívül két kettőssel lesznek jelen: a „kicsiket” Kovács Réka és Topolánszky Vince (II. ill. III. évfolyamosok), a „nagyokat” a végzős Petrőcz Cintia és Téglás Bánk képviselik majd február 27-én.

   

Táncoló Kárpát-Medence

A Főiskola Néptánc szakos hallgatói és Dr. Sándor Ildikó, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzsikusai kalauzolják az érdeklődőket.
A mintegy 50 perces, beavató színházi programot elsősorban a 10-16 éves korosztálynak ajánljuk.
Előadások: ápr. 15-én (szerda) 10.30 és 12:30 órakor, 
ápr. 16-án (csütörtök) 14 óra és 16 órakor.
Március 10-ig elővételi lehetőséget biztosítunk diákcsoportok számára (jelentkezés e-mailben:rugovics.gabriella@mtf.hu); részükre igen kedvezményes jegyárakat tudunk biztosítani az NKA támogatásának köszönhetően.Március 16-tól a nagyközönség is vásárolhat jegyeket.

Köszönettel Fogadunk

Színháztermi előadásaink kisgyerek-nézői számára köszönettel fogadunk ülésmagasítókat. Akinek van fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő darabja, kérjük, a portán adja le!
Köszönjük!

A Tánctudományi Munkabizottság újjáalakítása

Az általános akadémiai tisztújítás keretében a Magyar Tudományos Akadémia I. Osztálya 2014. december 8-án határozott az MTA Néprajztudományi Bizottsága 2010-ben alapított Tánctudományi Munkabizottságának újjáalakításáról. Az osztályülés a húsz tagú Tánctudományi Munkabizottság névsorát a következő összetételben hagyta jóvá: Andrásfalvy Bertalan DSc, Barna Gábor DSc, Beke László CSc, Bolvári-Takács Gábor PhD, Felföldi László PhD, Fodor Antal DLA, Fodorné Molnár Márta PhD, Fügedi János PhD, Kavecsánszki Máté PhD, Kővágó Sarolta CSc, Lázár Katalin PhD, Lőrinc Katalin DLA, Mizerák Katalin PhD, Németh András DSc, Ratkó Lujza CSc, Sándor Ildikó PhD, Sirató Ildikó PhD, Tóvay Nagy Péter PhD, Varga Sándor PhD, Vitányi Iván DSc. Közülük kilencen főiskolánk oktatói: Bolvári-Takács Gábor, Fodor Antal, Fodorné Molnár Márta, Fügedi János, Lőrinc Katalin, Mizerák Katalin, Németh András, Sándor Ildikó és Tóvay Nagy Péter. A testület 2015. január 7-én tartotta alakuló ülését, amelyen újraválasztották a tisztségviselőket: Andrásfalvy Bertalan elnök, Felföldi László alelnök, Bolvári-Takács Gábor titkár.

Vendégjárás a Columbus utcában

A balettművész évfolyamokban közel 30 külföldi - ausztrál, ciprusi, finn, japán, olasz stb - hallgató tanul. Ők az egész évet itt töltik, szervesen bekapcsolódnak a főiskola munkájába, rendszeresen fel is lépnek előadásainkon.
Mellettük a tavasz során 3-10 napos, rövid kurzusokra több csoportot is várunk az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból, Olaszországból, Portugáliából. Számukra az óralátogatások mellé kívánság szerint szervezünk balett-, moderntánc és néptánc-órákat.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Táncművészeti Főiskola (1145 Budapest, Columbus utca 87-89., a továbbiakban: Főiskola) mint Kiíró, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 89. § (2) bekezdése alapján - az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet általános rendelkezéseinek betartásával - az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter előzetes hozzájárulásával, 

nyilvános, egyfordulós pályázatot

hirdet a Magyar Állam 1/1 arányú tulajdonában és a Főiskola 1/1 arányú vagyonkezelésében lévő, természetben 1146 Budapest, Csantavér utca 10. szám alatt található, 32242/11 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan értékesítésére (346 m2, kivett lakóház, udvar), Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat elővásárlási jogának biztosításával. 
Ajánlattételi határidő2015. január 7., 10.00 óra

A pályázattal kapcsolatban további információ itt található.
A kitöltendő formanyomtatvány itt található.

Gundel-díjat kapott Pesel Anita IX. évfolyamos növendékünk

A Gundel Művészeti Díjat a Gundel Étterem vezetősége alapította. Az először 2001-ben átadott elismerést 2011-ben átalakították és csak pályakezdés előtt álló fiataloknak ítélik oda. A díjat táncművészet kategóriában Pesel Anita IX. évfolyamos növendékünk vehette át. A szakmai kuratóriumok elnöke Szinetár Miklós, a táncművészeti grémiumban helyett kapott Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója és Kiss János, a Győri Balett igazgatója is. A Gundel Művészeti Díj célja, hogy az elismerésben részesülők minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindításához.


Bretus Mária professor emerita temetése

Bretus Mária professor emerita temetése 2014. november 28-án 11.30-kor lesz a Kerepesi úti temetőben.Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Bretus Mária, Liszt-, és Lőrinc-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett egykori főiskolai tanár, Professor Emerita, életének 72. évében, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.1960-ban végzett az Állami Balett Intézetben, ahol mesterei Szalay Karola és Bartos Irén voltak. Ezután a leningrádi Kirov Színházban Dugyinszkajánál tanult. A Pécsi Balett alapító tagja, szólistája. Ösztönös tehetsége, dinamikus szerepformáló készsége, széles kifejező skálája az együttes meghatározó egyéniségévé tette. A Pécsi Balett repertoárjának több mint negyven főszerepét táncolta el. Közülük néhány:
 • Szokolay Sándor - Eck Imre: Iszonyat balladája
 • Bartók Béla - Eck Imre: A csodálatos mandarin
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Felszállott a páva
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Szonáta
 • Igor Sztravinszkij - Eck Imre: Tavaszünnep
 • Carl Orff - Eck Imre: Carmina Burana
Az 1980-as évek végétől kezdve egyre inkább a pedagógiai tevékenység felé fordult. 1990-től a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanársegéd, 1994-től főiskolai adjuntus, 1998-tól főiskolai docens és a klasszikus balett tanszékvezető helyettese, 2000-től főiskolai tanár és 2006-2008 között tanszékvezető. 2008-tól a klasszikus balett szakirány felelős vezetője a tánctanár mesterszakon, 2013-tól haláláig Professor Emerita.A szakmai közéletben is aktív szerepet vállalt, így a Rábai Miklós a Néptáncművészetért Alapítvány kuratóriumi tagja volt, 2006-tól haláláig a Magyar Táncművészeti Főiskola szenátusának tagja, 2001-2005 között a Magyar Akkreditációs Bizottság művészeti és mesterképzési bizottságának, és 2002-2005 között a Nemzeti Kulturális Alap táncművészeti kollégiumának tagja volt. Bretus Mária 2014. október 21-én, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Táncba-avatás

A Diótörő mesebalett segítségével az óvodásokat és kisiskolásokat vezetjük be a balett világába.Tánc, zene, filmvetítés, mesélés teszi változatossá a kb. háromnegyed órás programot.A december 13-án, szombaton délelőtt 10.30-kor kezdődő előadásunkra 800 forintos jegyek korlátozott számban és kizárólag elővételben válthatók.
   

Kovácsok készülnek Lausanne-ba

A rangos Prix de Lausanne versenyre a Főiskola hallgatói közül Kovács Kristóf és Kovács Noel kapott meghívást. Mindketten a balettművész szakirány hallgatói, a VII. szakmai évfolyam tagjai, balettmesterük Macher Szilárd egyetemi docens, intézetigazgató.
   
 Kovács Noel  Kovács Kristóf
A nemzetközi zsűri 296 jelentkező (34 országból) DVD-pályázata alapján választott ki 67 fiatalt (18 országból). Ők a következő fordulóban már „élőben” mutathatják meg tehetségüket, felkészültségüket. A zsűribe meghívást kapott Szakály György balettművész-balettmester, egyetemi tanár, a MTF rektora. A rangos eseményre 2015. február 2-7. között kerül sor Svájcban.

Elhunyt Bretus Mária a Magyar Táncművészeti Főiskola Professor EmeritájaMély megrendüléssel tudatjuk, hogy Bretus Mária, Liszt-, és Lőrinc-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett egykori főiskolai tanár, Professor Emerita, életének 72. évében, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.1960-ban végzett az Állami Balett Intézetben, ahol mesterei Szalay Karola és Bartos Irén voltak. Ezután a leningrádi Kirov Színházban Dugyinszkajánál tanult. A Pécsi Balett alapító tagja, szólistája. Ösztönös tehetsége, dinamikus szerepformáló készsége, széles kifejező skálája az együttes meghatározó egyéniségévé tette. A Pécsi Balett repertoárjának több mint negyven főszerepét táncolta el. Közülük néhány:
 • Szokolay Sándor - Eck Imre: Iszonyat balladája
 • Bartók Béla - Eck Imre: A csodálatos mandarin
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Felszállott a páva
 • Kodály Zoltán - Eck Imre: Szonáta
 • Igor Sztravinszkij - Eck Imre: Tavaszünnep
 • Carl Orff - Eck Imre: Carmina Burana
Az 1980-as évek végétől kezdve egyre inkább a pedagógiai tevékenység felé fordult. 1990-től a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanársegéd, 1994-től főiskolai adjuntus, 1998-tól főiskolai docens és a klasszikus balett tanszékvezető helyettese, 2000-től főiskolai tanár és 2006-2008 között tanszékvezető. 2008-tól a klasszikus balett szakirány felelős vezetője a tánctanár mesterszakon, 2013-tól haláláig Professor Emerita.A szakmai közéletben is aktív szerepet vállalt, így a Rábai Miklós a Néptáncművészetért Alapítvány kuratóriumi tagja volt, 2006-tól haláláig a Magyar Táncművészeti Főiskola szenátusának tagja, 2001-2005 között a Magyar Akkreditációs Bizottság művészeti és mesterképzési bizottságának, és 2002-2005 között a Nemzeti Kulturális Alap táncművészeti kollégiumának tagja volt. Bretus Mária 2014. október 21-én, hosszan tartó betegség után hunyt el. Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük. Bretus Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkedünk.

A jövő csillagai

Novemberben a Néptánc III. évf. és a Moderntánc II. évf. lép fel: november 27-én ismét a Várkert Bazárban (I.kerület, Ybl Miklós tér), a Nemzeti Táncszínházrendezésében mutatjuk be műsorunkat. Az előadás házi bemutatóját (nyilvános főpróbáját) november 25-én, kedden este 6-kor tartjuk az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben (XIV. kerület, Columbus utca 87.).  A háziszínpadi előadásra 800 forintos jegyek honlapunkon, a Jegyrendelés menüpont alatt vásárolhatók.

Vendégszereplés Pozsonyban

Partneriskolánk, az Eva Jaczova Tánckonzervatórium november 21-én egy nemzetközi gálával ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. A Szlovák Nemzeti Színházban tartandó esten Pesel Anita és Medvecz Marcell végzős táncművész szakos hallgatók képviselik intézményünket. Kulcsár Noémi koreográfus-művésztanár alkotását, a Rapid eye movement c. kettőst mutatják be. Az utazásra az alkotó is elkíséri a fiatalokat.
  
  

Fotó: Mészáros Csaba

Hirdetmeny

A Magyar Táncművészeti Főiskola cipő raktárából az itt letölthető lista alapján új cipőket kínál eladásra.A cipőket 2014. szeptember 30-ától 2014. október 31-ig, illetve a készlet erejéig keddi és csütörtöki napokon 9:00-15:00-ig lehet felpróbálni, illetve készpénzben megvásárolni a Magyar Táncművészeti Főiskolán (1145 Budapest, Colombus utca 87-89.)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Táncművészeti Főiskola (1145 Budapest, Columbus utca 87-89., a továbbiakban: Főiskola) mint Kiíró, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 89. § (2) bekezdése alapján - az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet általános rendelkezéseinek betartásával - az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter előzetes hozzájárulásával, 

nyilvános, egyfordulós pályázatot

hirdet a Magyar Állam 1/1 arányú tulajdonában és a Főiskola 1/1 arányú vagyonkezelésében lévő, természetben 1146 Budapest, Csantavér utca 10. szám alatt található, 32242/11 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan értékesítésére (346 m2, kivett lakóház, udvar), Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat elővásárlási jogának biztosításával. 
Ajánlattételi határidő2014. november 26., 10.00 óra

A pályázattal kapcsolatban további információ itt található.
A kitöltendő formanyomtatvány itt található.


Adatvédelem   Kapcsolat   GYIK   Állásajánlat   Támogatóink    ©2014 Tamas Ebergenyi